Om Kristdemokraterna

Om du är intresserad av politik och vill veta mer om Kristdemokraterna (KD), så har du kommit till rätt ställe. I det här blogginlägget ska jag berätta om KD:s historia, ideologi, politik och framtid.

KD är ett kristdemokratiskt parti som grundades 1964 av en grupp kristna som ville påverka samhället i enlighet med sin tro och värdegrund. Partiet har sina rötter i den internationella kristdemokratiska rörelsen, som är världens näst största politiska rörelse efter socialdemokratin. KD:s partiledare sedan 2015 är Ebba Busch, som är den yngsta partiledaren i Sveriges historia.

KD:s ideologi bygger på en kristen människosyn och värdegrund, som betonar människovärdet, familjen, friheten och ansvaret. KD vill skapa ett samhälle som håller ihop och som ger människor möjlighet att utvecklas och bidra efter sina förutsättningar. KD vill också värna om miljön, demokratin och mänskliga rättigheter.

KD:s politik fokuserar på tre prioriterade områden: vården, äldrefrågorna och tryggheten. KD vill satsa mer på att förbättra kvaliteten och tillgängligheten i vården, att ge äldre ett värdigt liv med mer valfrihet och inflytande, och att bekämpa brottsligheten och stärka rättsstaten. KD har också en tydlig profil i frågor som rör familjen, skolan, integrationen och företagandet.

KD:s framtid ser ljus ut. I det senaste riksdagsvalet 2022 fick partiet 5,34 procent av rösterna, vilket var en ökning med 0,6 procentenheter jämfört med 2018. KD har nu 19 mandat i riksdagen och ingår i Alliansen tillsammans med Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet. KD har också två mandat i Europaparlamentet och är medlem i den största partigruppen EPP (Europeiska folkpartiet). KD har dessutom representation i 261 av landets 290 kommuner och i alla 21 regioner.

Om du vill läsa mer om KD:s politik kan du besöka deras hemsida https://kristdemokraterna.se/ eller följa dem på sociala medier. Om du vill bli medlem i partiet kan du anmäla dig här https://kristdemokraterna.se/bli-medlem/. Om du vill engagera dig i partiet kan du kontakta ditt lokala distrikt eller förbund. Om du vill stödja partiet kan du skänka en gåva här https://kristdemokraterna.se/skank-en-gava/.

Tack för att du läste mitt blogginlägg om Kristdemokraterna. Jag hoppas att du har fått en bättre bild av vad partiet står för och vad de vill åstadkomma. Om du har några frågor eller synpunkter kan du gärna lämna en kommentar nedan. Ha en bra dag!

Nästa Inlägg

Om Miljöpartiet

lör apr 15 , 2023
Om Miljöpartiet Miljöpartiet är ett av Sveriges åtta riksdagspartier. Partiet bildades 1981 av människor som ville sätta miljön främst i politiken. Idag har partiet ett brett program som omfattar alla samhällsområden, men med en grön och feministisk grundsyn. Miljöpartiet vill skapa ett hållbart samhälle där vi tar hand om vår […]
Miljöpartiets två språkrör, Märta Stenevi och Per Bolund, på partiets extrakongress. Foto: Jessica Gow/TT

Du Kanske Gillar