KD’s Historia

KD’s Historia: En översikt av ett kristdemokratiskt parti i Sverige

Kristdemokraterna är ett politiskt parti i Sverige som har sina rötter i den kristna värdegrunden och den europeiska kristdemokratiska traditionen. Partiet bildades 1964 som Kristen Demokratisk Samling (KDS) av en grupp kristna aktivister som ville påverka samhällsutvecklingen i en tid av sekularisering och vänstervåg. Partiets första ordförande var Birger Ekstedt, en präst och författare som hade varit engagerad i rörelsen Kristet Samhällsansvar (KSA).

Partiet hade svårt att nå ut till väljarna under sina första decennier och fick aldrig mer än 2 procent av rösterna i riksdagsvalen mellan 1964 och 1982. Detta ändrades 1985 när partiet ingick en valsamverkan med Centerpartiet och fick sin första riksdagsledamot i Alf Svensson, som också blev ny partiledare efter Ekstedts bortgång. Svensson ledde partiet i över 30 år och lyckades etablera Kristdemokraterna som ett borgerligt alternativ med fokus på familje-, vård- och äldrepolitik. Partiet bytte namn till Kristdemokratiska Samhällspartiet (KdS) 1987 och till Kristdemokraterna (KD) 1996.

Partiet kom in i riksdagen på egen hand 1991 med 7,1 procent av rösterna och blev en del av den borgerliga regeringen Bildt. Partiet nådde sitt bästa valresultat hittills 1998 med 11,8 procent av rösterna och blev det tredje största borgerliga partiet. Partiet deltog också i de borgerliga regeringarna Reinfeldt mellan 2006 och 2014, där Göran Hägglund var partiledare och socialminister. Sedan 2015 är Ebba Busch partiledare och har profilerat partiet som ett värdekonservativt parti med stark opposition mot Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Kristdemokraterna är idag det sjätte största partiet i riksdagen med 19 mandat och har cirka 25 000 medlemmar. Partiet har sitt starkaste stöd i Småland, Stockholm och Västsverige. Partiet är medlem av det Europeiska folkpartiet (EPP) och har två ledamöter i Europaparlamentet: Sara Skyttedal och David Lega. Partiets ungdomsförbund är Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU) och dess kvinnoförbund är Kristdemokratiska kvinnoförbundet.